Vlamdovende prullenbak

Een vlamdovende prullenbak is speciaal bedoel om brand te voorkomen. Als er brand in de afvalbak ontstaat, dan wordt deze in de bak zelf gedoofd. De meeste vlamdovende afvalbakken zijn van metaal. Ze hebben een metalen deksel met gat erin. Dit gat heeft de rand naar binnen gericht, als er dan brand ontstaat, zorgt deze rand ervoor dat de vlammen niet verder uitslaan, maar doven.

Een vlamdovende prullenbak is zelfs verplicht in rokersruimte en rookzones en andere plekken waar afval warm kan wonen. Denk hierbij aan de prullenbak op de werkplaats of in een fabriek.


Vlamdovende of vuurbestendige afvalbakken

Een vlamdovende prullenbak wordt ook wel vaker vuurdovende of brandveilige prullenbakken genoemd. Elk bedrijf heeft zelf de verantwoordelijkheid om na te gaan of een brandwerende prullenbak verplicht is.

Een vlamdovende prullenbak heeft als functie dat indien er brand binnenin de afvalbak ontstaat, deze te doven. Hierdoor kan de brand niet “ontsnappen” uit de prullenbak en zich verder ontwikkelen.

Een vuurbestendige prullenbak betekent dat het materiaal waarvan de prullenbak gemaakt is, tegen vuur bestand is. Het betekent echter niet dat deze prullenbak ook de vlammen dooft.

Een vlamdovende prullenbak is dus niet automatisch ook vuurbestendig en een vuurbestendige prullenbak hoeft de vlammen binnen niet te doven. Bekijk per afvalbak wat de exacte functie is.

Hoe werkt een vlamdovende prullenbak?

Een vlamdovende prullenbak is een speciaal ontworpen afvalbak die helpt om de zuurstoftoevoer te beperken wanneer er brand in de prullenbak ontstaat. Het ontwerp van deze prullenbakken bestaat meestal uit een zelfsluitende deksel of een soort labyrint-ingang die ervoor zorgt dat zuurstof niet gemakkelijk de binnenkant van de prullenbak kan bereiken. Als er brand uitbreekt binnenin de prullenbak, bijvoorbeeld door het weggooien van een brandende sigarettenpeuk, zorgt het ontwerp ervoor dat de brand niet genoeg zuurstof krijgt om zich verder te ontwikkelen en uiteindelijk dooft de brand vanzelf.

Vlamdovende prullenbakken zijn vaak gemaakt van brandwerend materiaal en worden gebruikt in omgevingen waar een verhoogd risico is op brand, zoals in kantoren, scholen, ziekenhuizen en openbare gebouwen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van brandpreventie omdat ze kunnen helpen om kleine branden te beheersen voordat ze uitgroeien tot grotere, potentieel gevaarlijke situaties.