Thuis afval scheiden – Hoe doe je dat?

Thuis afval scheiden - Hoe doe je dat?

Elk huishouden produceert jaarlijks enkele honderden kilo’s aan afval. Hoewel we steeds meer afval scheiden, belanden er nog steeds veel herbruikbare materialen bij het restafval. Dit is zonde, want deze materialen kunnen vaak nog gerecycled worden. Ondanks dat thuis recyclen een kleine moeite is, vinden veel het lastig waar ze moeten beginnen met het scheiden van afval. Veel voorkomende vragen zijn dan ook: Waarom is het belangrijk om thuis je afval te scheiden? Hoe kan je het beste afval scheiden? Welk afval moet je waar weggooien? Alles over het thuis scheiden van afval vindt je in dit artikel.

Waarom is het belangrijk om afval thuis te scheiden?

Momenteel doen steeds meer mensen aan afvalscheiding thuis. Dit is van groot belang, omdat het beter is voor het milieu wanneer het afval op je juiste manier wordt verwerkt.

Door afval te scheiden worden er namelijk bepaalde grondstoffen uit het afval gehaald en deze kunnen verwerkt worden tot nieuwe producten. Door deze oude materialen te hergebruiken, hoeven er minder grondstoffen gebruikt te worden. Daarnaast zal er minder restafval verbrand hoeven te worden wanneer het afval juist gescheiden is. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot, wat uiteindelijk invloed heeft op het broeikaseffect.

Naast de voordelen die het sorteren van afval heeft op het milieu, is het ook beter voor je eigen portemonnee. Wanneer afval beter gesorteerd is, zal de afvalstoffenheffing van jouw gemeente namelijk omlaaggaan.

Kies de juist afvalemmer om te scheiden

In het begin lijkt het sorteren van afval vaak veel werk, maar dat hoeft niet zo te zijn! Veel afvalbakken hebben meerdere emmers, waardoor het makkelijker is om je afval te sorteren. Het is belangrijk om naar het aantal emmers te kijken wanneer je moet kiezen voor jouw juiste afvalemmer. Kies bijvoorbeeld voor een afvalbak met 2, 3 of zelfs 4 emmers.

>> Bekijk alle prullenbakken om afval te scheiden.

Scheiden van glas, scheiden van papier, gft, plastic

Wat hoort waar? Vaak wordt het als lastig gezien welk afval waarbij gegooid mag worden. Over het algemeen zijn er vijf verschillende categorieën wanneer het gaat over het scheiden van afval: glas, papier, gft, plastic en restafval. 

Plastic afval

Onder plastic afval valt alles wat van plastic gemaakt is. Meestal gaat het bij dit afval om verpakkingen en plastic flessen. Hard plastic kan meestal niet gerecycled worden. Van het ingezamelde plastic kunnen nieuwe producten gemaakt worden.

Hoe plastic afval wordt ingezameld, verschilt per gemeente. Sommige gemeentes hebben speciale containers geplaatst voor het plastic, terwijl in andere gemeentes dit gerecyclede plastic wordt opgehaald.

Papier

Onder ‘Oud papier’ valt alle items die van papier en karton zijn. Deze categorie is heel goed te recyclen en kan tot wel 8 keer hergebruikt worden voor nieuw papier en karton. Belangrijk om goed te scheiden dus! Let er wel op dat het om schoon papier en karton gaat en dat er geen plastic of andere materialen meer aan vast zit.

In de meeste gemeentes wordt oud papier eens in de zo veel tijd opgehaald. Dit kan je dan gewoon bij de weg zetten. In andere gemeentes heb je containers waar je zelf het te recyclen papier naar toe kunt brengen.

Gft-afval

Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Dit afval is heel divers; van oude koffiebonen tot uitgebloeide bollen uit de tuin. Dit soort afval is heel goed te recyclen. Van bijna twee derde van ons gft-afval wordt direct compost gemaakt.

Glas afval

Onder glas vallen alle glazen potten en flessen. De flessen mogen nog een kurk bevatten en het glas hoeft niet schoon te zijn. Belangrijk om te weten is dat niet al het glas onder dit afval behoort. Zo vallen kristalglas, ovenschalen en oude gloeilampen niet onder deze categorie.

Het glas kan je naar een afvalcontainer brengen bij jou in de buurt. Let er bij het weggooien op dat je het witte, groene en bruine glas goed van elkaar scheidt. Deze glasbakken zijn vaak te vinden in de buurt van het winkelcentrum of supermarkten.

Restafval

Restafval is het overige afval wat niet hergebruikt kan worden. Dit afval wordt daarom uiteindelijk verbrand.

Dit afval kan je verzamelen in vuilniszakken. De volle zakken kan je in de grijze bak aan de weg zetten of in speciale verzamelcontainers weggooien.

Wel of niet afval scheiden?

Twijfel je over in welke afvalbak je iets weg moet gooien? In dit geval zijn er veel sites die je kunnen helpen. Bij de afvalscheidingswijzer kan je aangeven wat je weg wil gooien en geeft je direct antwoord! Zo weet jij altijd in welke afvalbak iets terecht moet.

Dit bericht is gepost in Tips. Bookmark de link.