De composthoop is terug van weg geweest! Steeds meer mensen gaan duurzamer met hun afval om en willen zelfvoorzienend zijn. Een composthoop kan hier goed bij helpen. Als je dit goed doet, dan kun je na verloop van tijd steeds niet mest krijgen. Hiermee kun je de bodem van je tuin en plantenbakken verrijken. De planten en beestjes in de aarde zullen je dankbaar zijn!
Maar hoe zorg je ervoor dat je een goede composthoop maakt? Eentje die niet gaat schimmelen of stinkt, maar juist goede compost voor je tuin oplevert? Wij leggen het uit in dit complete stappenplan!
Stap 1: Kies de beste plek voor de composthoop
De eerste stap bij het maken van een composthoop is het kiezen van een geschikte plek in je tuin. Kies een plek die gemakkelijk toegankelijk is, maar niet te dicht bij je huis of dat van de buren, om mogelijke geuren te voorkomen.
Zorg ervoor dat de locatie voldoende zonlicht krijgt, maar een plek direct in de zon kan de composthoop in de zomer uitdrogen. Hetzelfde geldt voor regen. De hoop mag af en toe best nat worden, maar kies liever voor een half beschutte plek, want teveel regen is ook niet goed. Ook is het beter dat de hoop niet op een plek staat waar deze veel wind vangt.
Heb jij niet zoveel ruimte om een composthoop te maken? Overweeg dan eens een wormenhotel! Ook hiermee kun je makkelijk afval omzetten in mest, maar het bespaart wel veel meer ruimte!
Stap 2: Verzamel organisch materiaal
Het volgende wat je moet doen is het verzamelen van organisch materiaal om op de composthoop te leggen. Dit kan bestaan uit fruit- en groenteresten, bladeren, gras, takken, stro, papier en karton. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle organisch materiaal geschikt is voor compostering.
Vermijd het gebruik van vlees, zuivelproducten en vetten, omdat deze een onaangename geur kunnen veroorzaken en ongedierte kunnen aantrekken. Lees hier welke materialen je wel en niet kunt gebruiken voor composteren.
Stap 3: Bouw de composthoop op
Nu je organisch materiaal hebt verzameld, is het tijd om de composthoop op te bouwen. Begin met een laag van ongeveer 15 cm takken en twijgen op de bodem van de hoop. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en afvoer van overtollig vocht.
Leg vervolgens een laag organisch materiaal op de takken, gevolgd door een dunne laag kalk om de zuurgraad te verminderen. Herhaal dit proces en wissel af tussen lagen organisch materiaal en kalk totdat de composthoop ongeveer 1,5 meter hoog is.
Je kunt een open hoop maken, maar je kunt er ook voor kiezen om de hoop binnen een kader te plaatsen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld pallets gebruiken of een draadhek. Belangrijk is wel dat er voldoende lucht van alle kanten bijkomt. Een compostvat kan ook, maar dit werkt anders.
>> Bekijk hier de beste compostbakken
Stap 4: Onderhoud de composthoop
Nu de composthoop is opgezet, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Hieronder volgen enkele tips om de composthoop gezond te houden en het composteringsproces te versnellen:
Roer de composthoop regelmatig om.
Dit zorgt ervoor dat de compost goed wordt belucht en de bacteriën voldoende zuurstof krijgen om te groeien. Roer de composthoop minstens een keer per week om. Hiervoor kun je een handige compostpook gebruiken.
Controleer de vochtigheid van de composthoop.
Het is belangrijk om de composthoop voldoende vochtig te houden om het composteringsproces goed te laten verlopen. Zorg ervoor dat de hoop voldoende vochtig is door deze regelmatig nat te maken, vooral in droge perioden.
Tip: Controleer regelmatig de vochtigheid van de composthoop door een handvol compost vast te pakken en te knijpen. Als er een paar druppels water uitkomen, is het materiaal vochtig genoeg. Als er geen druppels uitkomen, voeg dan wat water toe. Het mooiste is als je hiervoor regenwater gebruikt.
>> Bekijk hier de beste regentonnen
Voeg regelmatig nieuw materiaal toe aan de composthoop.
Dit zorgt ervoor dat het composteringsproces blijft doorgaan en de composthoop niet uitdroogt. Zorg ervoor dat je alleen geschikt materiaal toevoegt, zoals groente- en fruitafval, tuinafval, gras, bladeren, koffieprut, eierschalen en papier.
Maak het jezelf makkelijk en kies voor een klein GFT bakje in de keuken.
Let op! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mogen composteerbare afvalzakjes niet op de composthoop.
Vermijd ongeschikt materiaal.
Sommige materialen kunnen de composthoop verstoren, bijvoorbeeld vlees, vis, zuivelproducten, vet en botten. Vermijd daarom het toevoegen van dit materiaal aan de hoop.
>> Lees hier alles over composteren
Stap 5: Oogst de compost
Na ongeveer zes maanden tot een jaar zal de composthoop volledig zijn afgebroken en veranderd in compost. De compost heeft een donkerbruine kleur en ruikt naar verse aarde. Om de compost te oogsten, moet je de bovenste laag van de composthoop wegscheppen. De compost onder deze laag is klaar voor gebruik.
Je kunt de compost gebruiken als voeding voor planten, struiken en bomen in je tuin. Breng een laag van ongeveer 5 centimeter compost aan op de bodem van de plantgaten voordat je nieuwe planten of struiken plant. De compost zal de bodemstructuur verbeteren en de groei van de planten bevorderen.
Conclusie
Het maken van een composthoop is een geweldige manier om afval te verminderen en tegelijkertijd de gezondheid van je tuin te verbeteren. Het proces is niet moeilijk en vereist slechts een paar basisbenodigdheden. Volg de bovenstaande stappen en je kunt snel je eigen composthoop maken en gebruiken om je tuin te voeden. Veel succes!
Veelgestelde vragen
Het kan erg warm worden in een composthoop: tot wel 70 graden! Dit broeien is wordt de thermofiele fase genoemd. De micro-organisme zoals bacteriën en schimmels zijn de reden dat de temperatuur in de hoop oploopt.
Het wordt aangeraden om de composthoop elke vier tot zes weken om te scheppen. Dit is afhankelijk van de omstandigheden. Hoe nat of droog is het materiaal? Als deze te nat of te droog is, dan doe je de hoop vaker omscheppen.
Aardappelschillen zijn een typisch voorbeeld van keukenafval wat toch niet op de composthoop kan. Dit komt omdat ze solanine bevatten wat giftig kan zijn voor mens en dier. Daarnaast bevatten aardappelschillen ook zetmeel. Zetmeel kan ervoor zorgen dat schimmels te hard groeien en de composthoop zelf ook gaat schimmelen.
Ja, eierschalen kunnen prima op de composthoop! Ze bevatten namelijk calciumcarbonaat, een belangrijk mineraal voor planten. Bovendien zijn eierschalen relatief makkelijk afbreekbaar, wat betekent dat ze niet lang op de composthoop blijven liggen en het composteringsproces niet vertragen.
Het beste is al je de eierschalen fijn maakt zodat ze sneller opgenomen kunnen worden. Eierschalen van hardgekookte eieren mogen niet in het compostvat, deze zijn minder goed afbreekbaar.
Ja, koffieprut kan uitstekend worden gebruikt op de composthoop! Koffieprut bevat stikstof, wat een belangrijke voedingsstof is voor planten. Het toevoegen van koffieprut aan de composthoop kan daarom helpen bij het verhogen van de stikstofgehaltes en het bevorderen van de afbraak van organisch materiaal.
Bovendien bevat koffieprut ook kleine hoeveelheden mineralen en sporenelementen die nuttig zijn voor plantengroei, zoals fosfor, kalium en magnesium. Voeg het echter wel toe met mate!
>> Lees hier alles over composteren